Akce, tipy, zajímavosti,  O rodinu postaráno,  Poradna pro rodiny,  Vzděláváme a slaďujeme

Týmoví hráči – jak naše hledání dopadlo

JAK NAŠE HLEDÁNÍ ZAČALO

V březnu 2023 jsme interně začali mluvit o tom, že nábor neběží podle našich představ a co s tím. Chtěli jsme dalšího týmového parťáka, jakým je naše Lucie, ale v odpovědích na inzerci jsme ho nemohli najít. Protože „to nejde“ a „už jsme zkusili všechno, končíme“ nejsou v našem slovníku, přišla inovace v podobě inzerátu na roli Týmového hráče. Vlastně to nebyla konkrétní pozice, hledali jsme člověka, co k nám zapadne a byli jsme připraveni společně najít, v čem bude dobrý, co ho bude bavit, kde nám bude moci pomáhat. Inzerát můžete vidět tady.

JAK TO PROBÍHALO

To jsme popsali v článku Inovace a nervy – šok a nadšení. Tisíce shlédnutí, desítky odpovědí. Pro malou neziskovku z jižní Moravy neskutečná věc. A tak jsme četli, odepisovali, vybírali, testovali, pohovorovali, rozhovorovali, přemýšleli, promýšleli, formulovali a hledali a …

NAKONEC JSME NAŠLI!

Než vám ale povím, na jakou pozici a něco víc, ráda bych ještě shrnula, jaké odpovědi jsme dostali, co jsme s nimi udělali a co dál, pokud byste se taky chtěli dostat mezi nás.

NE VŠECHNY ODPOVĚDI BYLY SKVĚLÉ a je fér to říct narovinu 

Několik odpovídajících – přestože v inzerátu detailně píšu, že potřebuji dostat motivační dopis, vysvětluji, co mě zajímá, dávám najevo, že nečekám nějakou splácaninu z internetu, ale fakt text, který bude moci být začátkem společného rozhovoru – mi žádný motivační dopis neposlalo. Všem jsem odpověděla, že motivační dopis nemám a tedy zamítám, ale pokud došlo k nějaké chybě a dopis se třeba jen nepřiložil, že je v pořádku se ozvat znovu. Nikdo mi ho nedoposlal. V jednom případě jsem obdržela naštvaný e-mail ve znění (volná parafráze): „Jestli na motivačním dopise trváte, tak to teda nemám zájem.“ K tomu bych ráda napsala pár vět.

Jak jsem uvedla, nechtěli jsme žádnou sebechválu staženou v šabloně z internetu. U takovýchhle motivačních dopisů docela chápu, proč je člověk nechce tvořit ani posílat. My ale máme zveřejněné, jak si s motivačním dopisem poradit obecně – tady můžete mrknout na kvízové školení, které vás problematikou motivačního dopisu bez slátanin z netu provede během pár minut –  a v textu inzerátu byly zcela konkrétní otázky, které nás zajímaly, takže stačilo navázat na ně a začít si s námi úplně obyčejně povídat. Udělalo to několik desítek kandidátů, takže hádám, že to zase nebylo tak těžké.

Nevím, co se honí hlavou těm, kteří posílají jen životopisy, nekomunikují, nepřiloží žádný text. Ale my jsme organizace, kde o věcech mluvíme. Společně se smějeme, pracujeme, tvoříme, řešíme, hádáme se, vysvětlujeme si, nacházíme cesty kupředu. Náš týmový hráč prostě jen tak beze slova životopisy neposílá.

PŘIŠLA NÁM SPOUSTA PŘÍBĚHŮ

Přišlo nám obrovské množství motivačních dopisů, které měly neskutečně silné příběhy. Většinou jsem vám odpovídala, že mi nepřísluší takový detail vašeho života znát a že z pozice (budoucího/potenciálního) zaměstnavatele tyhle příběhy hned zapomínám. Ale spousta mi jich stejně v nějakém obrysu stále běží před očima. Četla jsem o složitých vztazích s vašimi rodiči a partnery, o krásných i dramatických situacích s vašimi dětmi, o zdravotních komplikacích i naději na zlepšení, o tornádu, o (ne)pomoci úřadů, o vášni pro kafe z automatů na benzínkách, o bydlení ve složitých lokalitách a podmínkách, o školkách, co zavírají moc brzo nebo neberou maličké děti… Jeden každý z těch příběhů nám připomenul, proč tu O děti postaráno je. I když jsme maličcí a náš záběr není na velkou lokalitu, pomáháme právě takové příběhy vést k lepším koncům. Ať už tím, že pomůžeme s hlídáním, dáme vám prostor najít řešení v Poradně pro rodiny nebo tím, že s vámi a za vás otevíráme těžká témata na kulatých stolech nejen u nás, ale klidně s nimi jedeme i za poslanci nebo institucemi.

I když jsem zapoměla detaily vašich příběhů, psala jsem vám vždycky stejnou věc: pro nás je flexibilita pro všechny v týmu. Není potřeba mít „lepší“ důvod. Nepřisvojujeme si právo posuzovat, který důvod je lepší. Péče o děti, o rodiče, o sebe, studium, cestování, profesionální sport nebo třeba moje loňské „odskočení si do porodnice“. Všechny důvody jsou stejně dobré a všichni máme šanci se dohodnout na flexibilitě, pokud to není v rozporu s projekty a úkoly, které naše pozice obnáší. I tohle a ochota si vzájemně vyjít vstříc jsou součástí naší představy o tom, co je týmovost.

POSTUPNĚ VÁM ODEPISUJI A ZVU VÁS DO SKUPINY

Aktuálního týmového hráče jsme si vybrali na pozici SPECIALISTA VZDĚLÁVÁNÍ na zkrácený úvazek. I když se nám hlásili i kandidáti přímo na pozici specialisty, nakonec jsme přestup do tohohle výběrka nabídli několika týmovým hráčům a byla to právě dáma odpovídající na týmového hráče, která výběrové řízení s přehledem vyhrála – praxe ve vzdělávání, zkušenosti s dětmi, výchovou, tři děti vlastní a hlavně neskutečná sebereflexe a právě ochota pracovat v týmu. Takže první týmový hráč nastupuje 1.5.2023 a my si držíme palce, aby to byl pohodový start.

Dalším ale píšu a píšu jim dvě věci:

  1. Aktuálně nemáme žádnou otevřenou pozici, ale v nezisku je výhoda i nevýhoda financování z grantů a dotací – na co se nám podaří získat finance, to můžeme realizovat a naopak, co dokážeme vymyslet, na to můžeme financování hledat a najít. Proto neváhejte s námi mluvit, ukažte nám, jaký konkrétní projekt by vám dával smysl a můžeme ho společně uvést v život.
  2. Pojďte za námi do skupiny Rozvíjíme talenty dětí a rodičů na Facebooku a buďte tam aktivní. Projděte si starší příspěvky a komentujte. Učte se z nich, házejte nápady – klidně nám do zpráv nebo přímo ve skupině, ptejte se, zajímejte se, buďte akční. Buď se něco naučíte, nebo se připojíte k něčemu, co už děláme a nebo vás něco nového napadne a můžeme spoleně hledat cesty, jak to realizovat.

A tohle platí i pro každého, kdo se o našem hledání týmového hráče dozví později. Nebojte se ozvat, zapojit, třeba nejdřív jako dobrovolníci, účastníci kulatého stolu nebo diskutující ve skupině. A uvidíme, kam nás to dovede.

MOC SE TĚŠÍME NA ZBYTEK CESTY

A naší nově nastupující týmové hráčce gratulujeme a přejeme hodně spokojenosti, debat, inspirace a nadšení.

DĚKUJEME, ŽE JSTE V TOM S NÁMI.

ROZVÍJÍME TALENTY DĚTÍ A RODIČŮ ČEKÁ NA VAŠI AKTIVITU – nezapomeňte ale na odpovědi na otázky u vstupu do skupiny – i to je pro nás začátek rozhovoru s vámi. Děkujeme. Za tým ODP – Eli